Poradna LG 47LD950

Autor: | Vloženo: 11.04.2011 000 10:28 | Témata: Poradna LG 47LD950

3D vysílání

Na kabelevé televizi byl zkušebně spuštěný program, který občas vysílá ve 3D. V brýlích, dodaných s TV, se však 3D efekt neprojevuje. Naopak v papírových, zakoupených s 3D filmem, se 3D zobrazení projeví. Jak je to tedy s 3D u této TV?

  • Krokouš

    Krokouš

    9. července 2011 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Existuje víc druhů 3D

    1) Anaglyph neboli barevné (např červenofialové) brýle jsou nejstarší metodou a není k nim potřeba 3D obrazovka. Prostorový efekt funguje avšak barvy jsou značně zkreslené.Filmy zaznamenané touto metodou nejdou použít s novějšími brýlemi (např metoda 2 a 3).

    2) Shutterglasses neboli zatmívací jsou těžsí baterií napájené brýle které velice rychle (až 200x za sekundu) zakrývají jednotlivé oko takže obraz střídající se pro levé a pravé oko na obrazovce se dostane jen do správného oka a vzniká 3D efekt. Tato metoda se vyznačuje kvalitním 3D obrazem avšak jsou u ní zaznamenány velice nepříjemné projevy jako např bolesti hlavy, pálení a bolesti očí apod.

    3) Pasivní 3D neboli zobrazení pomocí cirkulární polarizace.(tato obrazovka). Brýle jsou lehké některé se zdají lehce ztmavené. Na sudých a lichých řadkách obrazovky je polarizační filtr který vytvoří 2 obrazy kde každý projde pouze jedním filtrem v brýlích.
    Tato metoda je použita také v 3D DLP obrazovkách (sudý a lichý pixel neboli checkerboard), nebo u duálních 3D projektorů (např IMAX). Obraz nebliká avšak při pozorování z blízka je vidět menší rozlišení (polovina pixelů obrazovky pro každé oko)

    Každý 3D snímek je uložen v uřčitém 3D formátu.

    pro metodu 1) lze použít 3D filmy pro ni přímo zaznamenané popř převádět jiné novější typy 3D záznamu např pomocí programu Stereoplayer.

    dále existují tyto typy záznamu 3D
    a) frame sequential - obrazy se střídají
    b) over under - obrazy nahoře a dole
    c) left right - obrazy vlevo a vpravo
    d) field sequential neboli interlaced - prokládaný obraz - sudé liché řádky

    tato televize umí zobrazit formáty a) b) c)

    Tato televize je v podstatě totožná se standardem LG cinema 3D i když to není na stránkách výrobce uvedeno.
    A mohu ji doporučit (pripojeno k PC na filmy a hry)

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (4)
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.