Poradna Televize


Autor: | Vloženo: 19.05.2015 000 22:32 | Témata: Poradna Televize

Jak poznat skutečnou frekvenci panelu?

Dneska je v tom guláš hroznej. Každý výrobce uvádí na papíře vyšší hodnoty. Někde dokonce se dá sehnat TV za 50 tisíc a má sekaný obraz. Někde je 1200hz a někde je 200hz a přitom je to to stejně. Někde je 200hz a přitom je to úplně jiné než 200hz na jiném modelu. Je nějaké pravidlo, podle čeho to poznat?

  • vocas

    vocas

    20. května 2015 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Zkuste na ulozto zadat "test plynulosti" . Většinou pravé 100hz umí i dopočítávat snímky pro plynulejší obraz. Dneska ale bohužel se objevuje takový nešvar, že i 50hz televize tuto interpolaci zvládají. Prostě na 100hz panelu je obraz třeba nejen plynulý (plynulost se dá vypnout, ne každému se líbí), ale je to ostřejší při pohybu. Mívají nižší motion blur. Věnují se tomu třeba na www.rtings.com .
    Třeba hokej je plynulý v 50půlsnímcích i na 50hz panelu, jen není tak ostrý při pohybu. Na plynulost tudíž 100hz není nezbytně nutný, ale pro vyšší ostrost se hodí. Poznáte třeba na té hobbit ukázce.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (12)
    • Ne (3)
  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    20. května 2015

    Vážený pane,

    lze si stáhnout test, ale předpokládám, že nebudete mít možnost do každé TV vsunout Flashku a podívat se na něj.

    Pro mě nejvíce rozhodující je rozdíl mezi 50 Hz a více. Ten poznáte poměrně jednoduše, titulky, které bývají na konci každého pořadu (černé pozadí, bílý drobný text), se u 50 Hz panelů znatelně sekají, zatímco u panelů s vyšší frekvencí se nesekají.

    V tuto chvíli se objevují 50, 100 a 200 Hz panely. Pokud je číslo jiné, jedná se vždy o dopočet a toto číslo nevyjadřuje samotnou obnovovací frekvenci, ale součet včetně dalších vylepšeních (TV si sama prokládá obraz dalšími snímky a obraz je potom uhlazenější). Také pokud za Hz uvidíte např. MotionFlow, CMR, Clear Motion Rate či cokoli podobného, také se jedná o dopočet.

    Poté můžete vidět např. TV, kde se uvádí 100 Hz CMR. Taková TV má dopočet do 100 Hz (toto číslo nevyjadřuje pouze frekvenci panelu), ta bude mít 100% 50 Hz panel. Pokud uvidíte TV, která má napsáno 200 Hz MCI, může se jednat o 50 Hz nebo 100 Hz panel. Bohužel, výrobci většinou neuvádějí skutečnou obnovovací frekvenci. Snad jen LG, které u většiny modelů uvádějí na svých stránkách ve specifikacích každého modelu např. MCI 700 a v závorce za tím se zmíní o skutečné frekvenci - tjk. MCI 700 (200 Hz).

    S pozdravem

    Jana V O B E J D O V Á
    asistentka prodeje
    levneelektro.cz

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (47)
    • Ne (4)

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.