Poradna Televize


Autor: | Vloženo: 30.12.2015 000 15:30 | Témata: Poradna Televize

Porovnání TV

Prosím o radu při výběru TV Samsung UE50J5100 a LG 49LF510V. TV chci připojit na domácí kino skartem. Nepotřebuji satelit a obejdu se bez netu. Nebo alespoň nevím k čemu by mi to bylo, když to zatím nebylo.

  • veesa

    veesa

    30. prosince 2015 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    V této velikosti má ten Samsung VA typ panelu. LG je IPS.

    VA Panely:
    černá na úrovni kolem 0.025 - 0.06 cd/m2,
    z toho vyplývá vyšší kontrast,
    horší pozorovací úhly, souvisí to i s filtrem, který je na panely, optimální je sedět kolmo k TV,
    aktivní 3D (ale může být i pasivní),
    primárně vhodný pro sledování filmů (filmy 2.35:1) a sledování v noci.

    IPS panely:
    černá na úrovni 0.12 - 0.25 cd/m2,
    z toho plyne nižší kontrast,
    lepší pozorovací úhly, takže lepší například do kuchyně,
    typicky pasivní 3D technologie,
    primárně vhodný do prosvětlenější místnosti na denní sledování,
    *) letošní IPS panely vyráběné LG, které osazuje Panasonic/LG/Sony 9xx mají problémy s uniformitou a cloudingem, obzvláště v rozích,
    *) žádný letošní model nebyl doporučený (nedostal hodnocení Recommended v testech na hdtvtest.co.uk, az na UHD Panasonic, ale to je jiná liga
    We’ve not been able to fully recommend any of this year’s IPS-based LED televisions, and unfortunately the Panasonic TX-42AS650B suffers the same fate. Although the TV could be calibrated to within an inch of its life, and its video processing was superb (except for the 50Hz microstutter issue), its less-than-impressive black level and muddied shadow detail meant that it’s more suited for bright-room duties than watching movies in a darkened cinematic environment.
    *) rok 2014-2015



    Jinak obě tyto TV jsou základní po stránce obrazu. Obě mají 50hz panel.

    Toto se podobá té LG:
    http://www.rtings.com...

    Toto se podobá tomu Samsungu:
    http://www.rtings.com...
    !!! akorát pozor !!! - The J5000 has an IPS panel, so the contrast ratio is really low. Only the 50" doesn't have IPS and therefore, it will be able to produce better blacks. - takže filmové hodnocení by na dané stránce vedlo k lepšímu výsledku díky lepšímu podání černé.

    UE48J5100 je IPS (u Samsungu se IPS typy vyskytují velmi minimálně) , ale UE50J5100 je VA.

    Nicméně jestli můžu doporučit, jděte do UE48J6272 - 100hz panel, super černá a kontrast.
    Žádný výrobce neudělá TV, která by byla obrazově dobrá a neměla by internet a jiné funkce, které se můžou jevit zbytečné. Cena roste primárně s obrazovou kvalitou.

    http://www.rtings.com...
    http://hdtvpolska.com...

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (2)
    • Ne (1)
    • Krmaš

      31. prosince 2015 - Krmaš

      Děkuji za odpověď, doplním TV umístím na zeď na otočný držák. Ze sedačky v obyváku toje 5m pozorivací vzdálenost. Při natočení ji budem využívat pozorováním s kuchyně tj. 8m. V obyváku jsou dvě okna jedno je z boku a druhé přímo proti. Bude doporučený model také optimální. Ohledně sygnálu budu používat anténu, cca 9 kanálů postačí. Cenu TV do 15000,-
      Díky za odpověď Krmaš


    • veesa

      1. ledna 2016 - veesa

      Na 5m je taková velikost malá, ale samozřejmě to je podle gusta a hlavně podle budgetu. Při moznosti natočení to je v pohodě, hádám, že vyhraje VA panel tedy při těchto možnostech. Koneckonců legislativa umožňuje do 14 dní vrátit zboží z onlinů.
      Tak zrovna UE48J6272 se vejdete do budgetu a shodou okolností tu i na Heurece topuje. Její velikostní alternativy jsou hnedka v závěsu.


  • Karel

    Karel

    1. ledna 2016

    Samsungům bych se vyhnul. Nemají moc pěkný obraz. Takový moc "umělý". Ale je to muj nazor.
    Ovšem jestli chcete připojovat domácí kino přes Scart, tak to bude dost velka historie a na velké úhlopříčce nic moc. Na velkou uhlopříčku potřebujete kvalitni signál, nejlépe fullHD.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (2)
    • Ne
    • veesa

      2. ledna 2016 - veesa

      Samozřejmě záleží na nastavení - dynamický režim obrazu, kterým se samsung v prodejnách prezentuje je přepálený a přesaturovaný. Proto chodí tv z továrny v režimu standardním, když je tv určena pro lidi na domácí použití. Nicméně jak samsung, tak i ostatní značky se dají nastavovat buď právě podle daných presetů, či čistě manuálně do detailů na škálách pro každý parametr (jas, kontrast, podsvícení, saturace, vyvážení bílé apod.) , taky zpracování pohybu (kompenzace mezisnímků). Logicky je obraz umělý jak telenovela, pokud je daná funkce zapnutá. Filmař z toho zvrací, ale jsou i diváci, kterým se plynulý telenovelácký obraz líbí. 100 lidí, 100 chutí. Samsung tomu říká Motion Plus, LG tomu říká Tru Cinema, Panasonic Intelligent Frame Creation, Sony MotionFlow, Sharp Aquos Motion atd.

      Někdy jen méně znamená více.


Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.